MIN KRÖNIKA I DEN NORSKA TIDNINGEN NETTAVISA

På valdagen publicerar tidningen Nettavisen min krönika om dagens amerikanska val. Klicka här!

Förbered er på härdsmälta bland journalister och mediehusen.

Den frie verden trenger et sterkt Amerika

Trump sier en del «feil», men gjør det meste rett, skriver Runar Søgaard.

Trump sier en del «feil», men gjør det meste rett, skriver Runar Søgaard. Foto: Vilde Holta Røssland / Nettavisen / NTB Scanpix

Det globale kommentariatets legitimering av et disproporsjonalt fokus på Trumps personlighet og stil er problematisk.

Av: Runar Søgaard, foredragsholder, ledelseskonsulent og tidligere pastor.

Dette er en kommentar. Det er skribentenes holdning som kommer til uttrykk.

Når den politiske retningen i verdens viktigste nasjon skal velges kan dette skape uante konsekvenser for oss som er avhengig av at Amerika forblir «greater» enn våre geopolitiske motstandere.

President Donald Trump har høstet mye kritikk for sin «America First» politikk, i tillegg til det meste annet han gjør eller sier. Hans stil og eksplisitte væremåte tas ofte som indikasjoner på hans «uegnethet for embetet» og hans tabloide språkdrakt og brudd med konvensjonelle sannheter som «løgner».

Man kan gjerne bruke tiden på å undersøke faktuelle unøyaktigheter, men dypest sett dreier dette seg om to radikalt forskjellige virkelighetsoppfatninger og verdisett som kolliderer.

Men for de som er en del av de etablerte maktstrukturene, så har anklagene om løgn og lite flatterende personlighetstrekk vært en kjærkommen stråmannsargumentasjon for å undergrave Trumps legitimitet. Men det reelle smertepunktet er ikke hans personlighet, overdrivelser og stil, men at han jobber for en politikk som bryter kraftig med de eksisterende maktstrukturenes interesser og ideologiske sympatier. Samtidig årsaksforklarer han mange av dagens utfordringer ved å peke rett mot de menneskene som har forvaltet disse maktstrukturene de siste 30 år. Og har man bygget sin posisjon i disse strukturene, er det forståelig at man freser litt når noen truer med å avsløre strukturens svakheter, og ved det påføre de ansvarlige et betydelig makt- og prestisjetap.

Interessene til de internasjonale kapitaleierne og de sosiale ingeniørene med globale ambisjoner, har mange nyttige idioter i akademia og pressekorps som løper deres ærend gjennom å fyre opp under den moralske indignasjonen over Trump, og alle som stiller spørsmål ved hvem som tjener på den globalistiske, internasjonal sosialistiske og humanistiske verdensorden. Trumps leveranse på valgløftene og motkandidatens svakheter gis gjennomgående en lav profil i mediene, en tendens som den senere tid har gått over i skamløs sensur fra både massemedier og sosiale plattformer i USA.

Men dersom man slipper spekulative psykoanalyser og semantikk for en stakket stund, og tar verdens realiteter innover seg så bør det avstedkomme en erkjennelse av at det finnes langt verre personer å støtte opp under enn Donald Trump. Når Merkel og Macron sitter i Davos å klapper når Xi Jinping snakker om «frihandel» mens de anklager Trump for «proteksjonisme» i sitt forsøk på å imøtegå Kina, da er ironien komplett og keiseren er splitter naken. Juksemakerne i øst har nemlig ufortrødent og strategisk utnyttet det «frie» handelssystemet i 20 år gjennom IP tyveri, valutamanipulasjon, utnyttelse av arbeidskraft, miljø ødeleggelser med mer. Gjennom Paris-avtalen har de kunnet fortsette å bygge opp økonomisk styrke på miljø-ødeleggende vis i ly av vestlig skyldfølelse.

Da Trump kom til makten utfordret han hvordan vesten systematisk brøt sine forpliktelser til NATO og lente seg på Amerikas økonomiske og militære styrke. Hykleriet nådde da et toppunkt når de samme vestlige lederne anklaget Trump for å undergrave NATO. Ved at presidenten satte makt bak kravene til mange av sine mindre handlekraftige forgjengere og fikk medlemslandene til å øke sine bidrag har vi i dag et sterkere og mer relevant NATO.

Som den avdøde grunnleggeren av Apple, Steve Jobs, sa etter å ha møtt tidligere President Barack Obama; «He can never be a good leader, because he is too afraid to piss people off».

Obama var på mange måter den rake motsetningen til Trump; han sa alt det «rette», men gjorde det meste feil, mens Trump sier en del «feil», men gjør det meste rett.

USA og vesten er mest tjent med en President i den siste kategorien. Om retorikk, stil og følelsesmessig resonans stjeler fokuset fra å vurdere ideologi, politikk og faktiske handlinger kan det bære ordentlig galt av sted. Prinsippet om å la sin følelsesmessige misnøye med en midlertidig President avgjøre ens valg av langsiktige allianser eller landets politiske retning er i beste fall irrasjonelt. La oss derfor håpe det Amerikanske folk, og lederne hos de vestlige allierte, ser gjennom all støyen og lar målet hellige middelet, selv om middelet heter Donald Trump.

7 comments / Add your comment below

 1. Att Runar sympatiserar med Trumph kommer inte som någon överraskning, Runars åsikter och funderingar av samhället är egentligen bara en flykt från honom själv. Skulle vara spännande att få
  se ett ärligt CV från vad Runar själv bidragit med till samhället under sin arbetskarriär?? Hur mycket skatt
  har han betalt in till Sverige genom åren? Har han huvud taget några godkänna bokslut från något av sina företag att visa upp? Om man gör en sökning så kommer konkurser och en väl tilltagen skuld med
  ett betydande belopp av 5 miljoner kronor till kronofogden. Han marginaliserar sig själv på ett sinnrikt vis
  med sin brutala ärlighet.

 2. Skönt att Runar lämnat Sverige, Vi får erfara hur långt han försöker manipulera Norska myndigheter,
  I Sverige lyckades han några decennier men levde mest av sina tidigare fruars kapital. Han har konkurser
  kronofogden samt ett kommande fängelsestraff över sig i sitt CV?? Som jag ser det så kostar denna mannen oss skattebetalare bara pengar i onödan, Nu får Norrmännen ta hand om denna blonde sanningssägare så får vi se hur fort dom tröttnar på honom. Runar nämner ofta att folk är trötta på att inte få höra sanningen, hur ser det ut med hans egen sanning? När gjorde Runar rätt för sig ett fungerande samhälle som bygger på att alla hjälper till och drar sitt strå till stacken?? Mvh Roger.

  P.S. Tror ni han publicerar detta? :))

 3. Runar får väl hålla sig i utkanterna av etablissemanget, som man bäddar får man ligga:) Har man inte lärt
  sig att betala skatt och har en falsk självbild av sig själv så hamnar man rätt snart i utkanterna. Runar tar
  sig längre och längre bort från Tv sofforna där han vill sitta i det mediala strålkastarljuset. När Trumph
  nu inte vinner får han väl hitta på något annat att skriva om:)) Vem vet Runar kanske vaknar upp under
  sitt kommande fängelsestraff, men tillåt mig tvivla. Hälsning Roger Östling

 4. Runar verkar inbilla sig att vi gemene man inte är upplysta och lite mer medvetna än vad han förstår. Om man som Runar vill skapa debatt och nå ut med sitt budskap som han så gärna vill förmedla i ett förvirrat tillstånd så blir det mycket mer trovärdigt om man själv har rent mjöl i påsen. Runar tror själv att han kommer bli tilldelad dagsböter i hovrätten 16 februari 2020?? Mitt tips är 2 års fängelse för grov ekonomisk brottslighet, Runars tidigare karriär som affärsman har slutat med konkurser och stora skulder till kronofogden, han har inte lärt sig att betala skatt, levt på sina tidigare fruar och tror nu att vi svenskar ska lyssna på hans råd och rön?? Vilken seriös företagare anlitar en sådan oseriös herre som Runar i s.k ledarskapsutveckling!!:)) Allt bakom Runar är bara en scen som han byggt upp med lögner falska historier och mycket annat skrammel. Men det blir väl tyst en tid när interneringen tar sin början. Marcus

 5. Märkligt att Runar blivit Sverigedemokrat? När Bert drog in stora summor på invandringen så hoppade
  Runar på tåget precis i sluttampen. Runar startade ett bolag med sin son och förtjänade en knapp miljon
  i bolaget som efterhand försattes i konkurs. Det är väl den enda affär Runar tjänat pengar på, att högpresterande klienter söker hans tjänster som han så vackert skriver, tror väl inte en enda sund individ
  på:) Vilken högpresterande framgångsrik människa vill bli ledd av Next level Academy? Följer man Runars fotspår så får man ju kronofogden samt svea hovrätt i knät, och dom fula bebisarna klarar man sig helst utan. Hälsningar Ronny

 6. En skal ha respekt for alle synspunkter. Jeg er dypt uenig med Runar men han har full rett til å komme med sine synspunkter. En sak har mange sider. Dette er seriøs skriving. Og han har rett til å bli tatt på alvor. Samtidig ønsker jeg av hele mitt hjerte at Biden vinner.

 7. Vad tyst det blev från Runar!!:)) Kanske bättre om killen går och klipper sig och skaffar sig ett hederligt arbete. Men det är klart att det blir kanske inte så lätt utan utbildning och arbetslivserfarenhet, men det finns ju många enkla jobb som Runar kunde söka.

Lämna ett svar

Till startsidan